Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2021

A Mazars budapesti irodája immár kilencedik alkalommal jelentette meg a közép-és kelet-európai régió 21 országára kiterjedő, a 2021-es év legfontosabb adózási kondícióit ismertető kiadványát.

Az adórezsimek egymáshoz és az előző évekhez viszonyított változásainak összefoglalása és azok átfogó elemzése, illetve a hosszú távú tendenciák feltárása segíti a vállalatokat beruházási döntéseik meghozatalában. Az idei kiadványban a visegrádi négyek mellett szerepelnek Délkelet-Európa országai, Oroszország, Ukrajna, valamint a balti államok. A 2021-es kutatásban is fókuszban maradtak a foglalkoztatást terhelő és a forgalmi típusú adók, a társasági nyereségadózás részletei és a transzferárazás. 

Habár a pandémia számos változást eredményezett a régió minden országának adórendszerében, a kiadvány ezúttal is a hosszú távú trendekre koncentrál, hiszen beruházási döntéseik meghozatalában a tendenciák, az adórezsimek egymáshoz és a korábbi évekhez viszonyított változásainak elemzése segíti a vállalatvezetőket.

2021-es megállapítások Magyarországra vonatkozólag:

  • A járulékcsökkentés a régiós középmezőnybe emelte Magyarországot, a jövő évre tervezett további 2 százalékpontos csökkentés tovább javítja a versenyképességünket
  • Befejeződött a hazai valós idejű adatszolgáltatási rendszer kiépítése, az adóhatóság már minden számlára rálát
  • Az euróban kifejezett minimálbér értékében az utolsó helyen állunk a visegrádi országok között, az átlagbér a privát szektorban stagnál

Bízunk benne, hogy idén is hasznosnak és találják a tanulmányt, amelyben feltüntettük a vizsgált országok szakértőinek elérhetőségeit is. 

Kiadványunk angol nyelvű, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

Látogasson el a 2021. évi Adókalauz weboldalára:

Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2021

Kapcsolódó anyagok

Mazars CEE tax guide 2021
Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz Sajtóközlemény