Főbb következtetések a Mazars 2022. évi közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadási tevékenysége alapján

A Mazars 2022-ben, immár hetedik alkalommal ismét az 5 vezető közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadó közé került a Mergermarket CEE Accountant League rangsora alapján.

Összefoglalónkban kiemelünk néhány tanácsadási projektet a közép- és kelet- európai régióból. 

A tanulmány letöltése

A 2022-es évre visszatekintve kiemelhetünk néhány olyan kulcsfontosságú témát, amelyek irányt adtak a Mazars közép- és kelet- európai tranzakciós tevékenységének és befolyásolták azt:

  1. Erőteljes határokon átnyúló tranzakciós tevékenység, beérkező befektetések az USA-ból, Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, a Benelux-államokból és Skandináviából;
  2. Megemelkedett felvásárlások a magántőke-befektetési (PE) társaságok részéről;
  3. Erős M&A-tevékenység (fúziók és felvásárlások) az alábbi ágazatokban: energia és megújuló energiaforrások, technológia, ipar, egészségügy és gyógyszeripar, ingatlan és telekommunikáció;
  4. A közép- és kelet- európai vevők részvételével létrejött M&A-tranzakciók számának növekedése.

A Mazars arra számít, hogy fent említett jelenségek 2023-ban is hatással lesznek a közép- és kelet- európai tranzakciós tevékenységekre. Az ukrajnai háborúval, az energiaválsággal, a növekvő inflációval és a magasabb kamatlábakkal kapcsolatos kihívások ellenére a következő hónapokra vonatkozó kilátások viszonylag pozitívak:

A közép- és kelet- európai országok jó helyzetben vannak ahhoz, hogy profitálni tudjanak az alábbi trendekből: az ipari termelés közeli országokba való kiszervezéséből (nearshoring), az utódlás tervezésből, magántőkealapok további tevékenységéből, a megújuló energiaforrások felé történő elmozdulásból, valamint a piac bizonyos ágazatokban történő további konszolidációjából.

A teljes tanulmányt lentebb olvashatja.

Kapcsolódó anyag

Mazars CEE Deal Advisory Highlights 2022