Befektetés Közép- és Kelet-Európában:2023-24. évi bejövő M&A jelentés

A közép- és kelet-európai régió ellenálló a globális kihívásokkal szemben, és vonzó befektetési lehetőségekkel, valamint erős belföldi és határokon átnyúló ügyletkötési potenciállal rendelkezik 2024-ben.

Az elmúlt év mindenhol nehézségekkel terhelt volt a tranzakciókban érintettek számára, hiszen a magas kamatlábak, a tartós infláció és a folyamatos geopolitikai bizonytalanság kifejezetten kihívásokkal teli üzletkötési környezetet teremtettek 2023-ban. Nem meglepő módon az M&A aktivitás a legtöbb globális régióban jelentősen visszaesett.

Ennek ellenére jelentésünk a közép- és kelet-európai térségben erőteljes tranzakciókat mutat. Bár a teljes volumen és a nyilvánosságra hozott összesített tranzakciós érték csökkent az előző évhez képest, a KKE régióban 2023-ban regisztrált visszaesés kevésbé volt súlyos, mint a világ más részein.

Töltse le a jelentést

Főbb megállapítások

  • Globálisan az ügyletek volumene 16%-kal csökkent az előző évhez képest 2023-ban, a nyilvánosságra hozott összesített tranzakciós érték pedig szintén 16%-kal esett vissza, jelentős visszaesésekkel minden régióban.
  • Összességében a közép- és kelet-európai régióban 1097 tranzakcióra került sor, amelyek együttes értéke 37,3 milliárd euró volt.
  • A volumen és a nyilvánosságra hozott érték egyaránt 15%-kal csökkent 2022-hez képest.
  • Bár széles körben aggasztó fejleményeket vártak az M&A aktivitások terén 2023-ra, végül azonban ezek a jóslatok nem teljesöltek be.
  • 2023-ban a távközlés állt a középpontban, és a KKE-régió 10 legnagyobb tranzakciója közül kettő is a távközléshez köthető.
  • A magántőke alapok aktivitása 2023-ban az élénk ellenszél ellenére jól tartotta magát. A nyilvánosságra hozott összes felvásárlási érték 5,4 milliárd euróra emelkedett, ami 33%-os növekedést jelent az előző évhez képest, annak ellenére, hogy a felvásárlások volumene ugyanebben az időszakban 11%-kal csökkent.
  • A tranzakciók volumenét tekintve Lengyelország, Ausztria, Románia és a Cseh Köztársaság emelkednek ki a legnagyobb M&A-piacokként a közép- és kelet-európai régióban 2023-ban.
  • Összesen 114 tranzakcióval ismét a technológiai ágazatban jegyezték fel a legtöbb bejövő ügyletet a KKE-régióban, és a határokon átnyúló, nyilvánosságra hozott ügyletek értéke tekintetében 2023-ban ugyancsak ez volt az ágazat, amely az előző évhez képest legnagyobb mértékben, 36%-kal, 4,5 milliárd euróra nőtt.

Kilátások a következő hónapokra

Előre tekintve úgy tűnik, hogy a geopolitikai bizonytalanságok kiszámíthatatlanságot hoznak 2024-ben. Ennek ellenére a makrogazdasági kilátások lényegesen kedvezőbbek, mint 12 hónappal ezelőtt. Az infláció egyes régiókban, és különösen a közép- és kelet-európai országok körében meredeken csökken, mindeközben pedig kamatcsökkentések vannak kilátásban.