Összefoglaló a Mazars 2023. évi közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadási tevékenységéről

A Mergermarket CEE Accountant League rangsora szerint a Mazars a sikeres tranzakciók száma alapján 2023-ban a 3. vezető tranzakciós tanácsadó, a nyilvánosságra hozott M&A tranzakcióértékek alapján pedig az első 5 szereplő között van Közép- és Kelet-Európában.

2023-as évi összefoglalónkban kiemelünk néhány olyan projektet, amelyekben tanácsadóként közreműködtünk a régióban. 

Visszatekintve a tavalyi évre azonosíthatunk néhány olyan kulcsfontosságú témát, amelyek a Mazars közép- és kelet-európai tranzakciós tevékenységének irányt adtak illetve befolyásolták azt:

  1. Markáns határokon átnyúló tranzakciók, beérkező befektetések főként Nyugat-Európából és az USA-ból, de egyéb régiókból is (például a Közel-Keletről);
  2. Továbbra is jelentős a magántőkealapok szerepe az M&A (fúziók és felvásárlások) piacon;
  3. Erőteljes M&A-tevékenység  figyelhető meg az alábbi ágazatokban: klasszikus és megújuló energia, technológia, ipar, egészségügy és gyógyszeripar, valamint távközlés;
  4. Közép- és kelet-európai vevők részvételével a régiónkon kívül, különösen Nyugat-Európában is felfutás figyelhető meg az M&A tranzakciók számában és értékében.

A Mazars arra számít, hogy ezek a témák 2024-ben is hatással lesznek a közép- és kelet-európai tranzakciós aktivitásra. Az ukrajnai és közel-keleti geopolitikai feszültségekkel, az energiaválsággal, a viszonylag magas inflációval és kamatlábakkal kapcsolatos kihívások ellenére a tranzakciókban érintettek pozitívan tekintenek a következő hónapokra: a közép- és kelet-európai országok kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy hasznot húzzanak az ipari termelés közeli országokba való kiszervezéséből (nearshoring), az utódlástervezésből, a magántőkealapok további tevékenységeiből, a megújuló energiaforrások felé történő elmozdulásból, valamint a piac bizonyos ágazatokban történő további konszolidációjából.

Töltse le a dokumentumot! 

Kapcsolódó anyag

Mazars CEE deal advisory highlights 2023