Webinárium – GloBE Pillar 2:Közép- és kelet-európai perspektíva, valamint hasznos eszközök

A 15%-os globális minimumadó (GloBE Pillar 2) implementációja évtizedek óta az egyik legjelentősebb változás a nemzetközi adózás területén. Az új szabályozás már 2024-ben életbe lép az EU tagországaiban és számos kihívás elé fogja állítani a hatálya alá tartozó adózókat.

Következő, Közép- és Kelet-Európára fókuszáló webináriumunkon az implementáció jelenlegi állását, valamint a régió országaiban működő multinacionális vállalatcsoportokra vonatkozó legfontosabb kérdéseket és követelményeket fogjuk megvizsgálni, valamint ismertetjük, hogy a Mazars üzleti megoldásának segítségével ügyfeleink hogyan tudnak ezen új adózási terület jelentette kihívások között is kiigazodni.

Február 21., 10:00 (közép-európai idő)

Regionális adószakértőink a Pillar 2. aktualitásait és a kapcsolódó megoldásokat elsősorban osztrák, horvát, cseh, német, magyar és román kontextusokban fogják tárgyalni.

Regisztráljon most

Főbb napirendi pontok

  • A globális minimumadó effektív adókulcsára vonatkozó szabályok áttekintése és a szabályozás hatálya
  • A főbb fogalmak bemutatása: ETR, IIR, UTPR és QDMTT
  • Országonkénti kitekintés: A jogszabályok implementálásának jelenlegi státusza, a helyi szabályozás sajátosságai az uniós irányelvhez képest, a „safe harbour” szabályok alkalmazása.
  • Első lépések a „Pillar 2 megoldás" alkalmazásával. Az Ön igényeihez igazított, pragmatikus, négylépcsős megoldás, amely gyorsan azonosítja a szükséges intézkedéseket, valamint átláthatóságot biztosít a GloBE-szabályoknak való megfelelés tekintetében.
  • Q&A, ahol regionális szakértőink válaszolnak az Ön konkrét kérdéseire.

Az EU-s irányelv kontextusa

A 2022/2523-as uniós irányelv szabályokat állapít meg az EU-ban működő nagyméretű multinacionális csoportok és belföldi nagyvállalatok globális minimum adómértékének bevezetésére (Pillar 2.). Az irányelv nemzeti jogszabályokba történő átültetésének határideje 2023 vége volt, így webináriumunkon a közép- és kelet-európai országok e téren tett előrehaladását és helyzetét is megvizsgáljuk.

A Pillar 2. szabályozás azokra a multinacionális vállalatcsoport-, vagy valamelyik EU-s tagországban található nagyméretű belföldi vállalatcsoport tagokra terjed ki, amelyek vonatkozásában a végső anyavállalat - konszolidált pénzügyi beszámolója alapján - éves bevétele az adóévet megelőző négy adó év közül legalább kettőben eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót.

Az irányelv három, egymással összefüggő és egymáson alapuló, általában közösen GloBE-ként (Global anti-Base Erosion, azaz globális adóalap-erózió elleni mechanizmusnak) hivatkozott modellszabályon alapuló mechanizmust ír elő, amely alapján kiegészítő adót kell beszedni azon esetekben, amikor egy multinacionális csoport adott joghatóságra vonatkozó effektív adókulcsa (ETR) a 15%-os minimális adókulcs (MTR) alatt van.