Főbb következtetések a Mazars 2020. évi közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadási tevékenysége alapján

A Mazars 2020-ban az ötödik egymást követő évben ismét az 5 legjobb közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadó cég közé került a Mergermarket CEE Accountant League rangsora alapján.

Tavalyi évi tanácsadási projektjeink alapján az alábbiakban kiemelünk néhány olyan következtetést, amelyeket levonhatunk a régióra vonatkozóan.

A 2020-as évre visszatekintve 5 olyan kulcsfontosságú téma van, amelyek a Mazars közép-kelet-európai tranzakciós tevékenységének irányt adtak és befolyásolták azt:

1. A Covid-19 hatása az M&A tranzakciókra

A Covid-19 világjárvány miatt a fúziós és felvásárlási (M&A) tranzakciók száma kismértékben csökkent, a lezárások és utazási korlátozások megnehezítették az üzletkötéseket, ha a potenciális vevők és eladók fizikailag nem tudtak találkozni.

Ezen potenciálisan jelentős kihívások ellenére azonban bizonyos szintű optimizmust és ellenállóképességet érzékelünk a magántőke-befektetők részéről, és személyes tapasztalataink azt mutatják, hogy a minőségi tranzakciók továbbra is megvalósulnak.

2. Bizonyos ágazatok előnyt tudtak kovácsolni a világjárványból

Bár a koronavírus-járvány 2020 során számos vállalkozásra negatív hatást gyakorolt, egyes ágazatok jelentősége növekedett a Covid-19 következtében. Következésképpen az M&A tranzakciók zöme az olyan, a vírusokkal szemben ellenállóképes iparágakban koncentrálódott, mint az egészségügy és a gyógyszeripar, a technológia vagy az élelmiszeripar.

A 5G bevezetése szintén pozitívan befolyásolta a távközlési ágazat tranzakcióit, miközben a zöld energiára fordított növekvő figyelem lehetőséget teremtett a megújuló energiaforrások terén.

3. Egyre inkább a középpontba kerül az utódlás tervezése

30 évvel a rendszerváltás után egyre több cégtulajdonos közeledik a nyugdíjaskorhoz és kezd el gondolkozni a utódlás kérdésén. A vállalat eladása természetesen egy olyan lehetőség, amelyet szintén fontolóra vesznek.

4. A magántőke-alapokat egyre inkább vonzza a közép- és kelet-európai régió

Egyre több magántőke- és kockázatitőke-alap székhelyét találjuk olyan városokban, mint Varsó, Bécs, Moszkva, Prága, Budapest, Bukarest, Pozsony vagy Zágráb. Más cégek londoni vagy luxemburgi központjukból nyitnak Közép-Kelet-Európa felé. Évről évre nő a befektetés iránti érdeklődés a régióban.

5. Egyre több közép-kelet-európai cég fektet be külföldön

Végül, de nem utolsósorban, egyre több közép- és kelet-európai vállalat dönt úgy, hogy a régión kívül, különösen Nyugat-Európában (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország stb.), az Egyesült Államok, Afrikában vagy Délkelet-Ázsiban terjeszkedik. Ez különösen igaz azokra a közép- és kelet-európai vállalatokra, amelyek vezető szerepet töltenek be piaci résekben vagy alágazatokban.

Arra számítunk, hogy ezek a témák középtávon is hatással lesznek a közép-kelet-európai tranzakciós tevékenységekre.

Kapcsolódó anyag

Mazars CEE Deal Advisory Highlights 2020