Felelős banki gyakorlatok: 2021. évi összehasonlító tanulmány

A Covid-19 által okozott nagy gazdasági és társadalmi felfordulás ellenére a bankok világszerte továbbra is komolyan veszik a fenntarthatóságot, és határozottan elismerik a kapcsolódó kockázatokat és lehetőségeket a piac és a szélesebb érdekeltek szempontjából egyaránt.

A Mazars immáron a második éve teszi közzé a felelős banki gyakorlatról szóló jelentését, melyben azt méri fel, hogy a bankok miként építik be a fenntarthatóság szempontjait üzleti gyakorlataikba.

A pénzügyi világ már nem tervezheti a jövőjét a környezetet és az éghajlatváltozást érintő fejleményektől elszigetelt módon.  A természeti veszélyek csak 2020-ben 210 milliárd dollár kárt okoztak, és a Bank of England becslése szerint akár 20 billió dollárnyi érték kerülhet veszélybe az éghajlatváltozás miatt.  

Annak érdekében, hogy segítse a bankokat és más érdekelt feleket ebben az átmenetben, az idei évi tanulmány a 2020-ben közzétett korábbi Mazars-jelentésekre –  “Felelős banki gyakorlatok, összehasonlító tanulmány” és “Hogyan reagálnak a bankok az éghajlatváltozás pénzügyi kockázataira?” – épül. Ebben az évben az érdekelt felek visszajelzéseit és érdeklődését követően a tanulmányban 37 afrikai, amerikai, ázsiai-csendes-óceáni és európai székhelyű bankból álló szélesebb mintát vizsgáltunk meg.  A bankok 2019/20. évi nyilvános jelentéseinek felhasználásával meghatároztuk a kialakult legjobb gyakorlatok alakulását, az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelésének tendenciáit, valamint a szélesebb körű szociális és kormányzási kérdéseket.

A jelenlegi helyzet

A 37 bankot négy kategóriába sorolva – kiemelkedőek, vezetők, támogatók és követők – biztató azt látni, hogy egy bank kiemelkedőnek minősült, és az értékelésünkben meghatározott kritériumok több mint 95%-ában pozitív eredményt ért el.  Az is figyelemre méltó, hogy a tavalyi eredményekhez képest több bank kapott vezető és támogató besorolást, és kevesebb (mindössze hét) minősült csupán követőnek. 

State of play

A kihívások azonban továbbra is fennállnak, és összehasonlító tanulmányunk megerősíti, hogy a markáns fenntarthatósági gyakorlatok gyakran együtt járnak a helyi szabályozó hatóságok és kormányzatok által előírt következetes ágazati iránymutatásokkal és követelményekkel.

Kapcsolódó anyag

Responsible banking practices- benchmark study 2021